Kritisch GroenLinks


Eerste regio-evaluatie slechts platte poll by lintabak
14 april, 2007, 11:27 pm
Filed under: Manifest "Discussieer en beslis mee!"

Concreter en actueler maar ook scherper en onderscheidender, meer door afdelingen en partijbureau samen in plaats van top-down door het bureau. En vooral uitgedragen door meer kandidaten, omwille van de diversiteit.

Zo moeten komende GroenLinkscampagnes worden gevoerd, vonden een kleine veertig Gelderlanders in Nijmegen tijdens de eerste reeks regionale evaluatiebijeenkomsten. Hieronder een eerste indruk, morgen meer, ook over Deventer en Roermond.

Een snufje meer van dit en een beetje minder van dat; het lijkt wat mager als voeding voor het interne debat dat komend jaar over koers,  imago en partijcultuur worden gevoerd en die GroenLinks weer moeten laten schitteren als hét groene en linkse alternatief. Maar dat zat in de opdracht besloten: de vraag van de congresmotie naar een evaluatie van een paar jaar campagne en koers had de externe discussieleider versmald tot ‘Wat kan beter in de organisatie van de afgelopen drie campagnes?’ .

Desondanks drong ‘de strijd tegen het neoliberalisme’ door tot de prioriteiten-Top 9, net achter ‘we hebben de milieuboodschap gemist’, maar  vóór ‘we moeten de banden  met maatschappelijke organisaties’ repareren.

Een keuze tussen die organisaties en het milieu is natuurlijk absurd – wil je succes hebben, dan moeten ze allebei. Maar een partij die haar evaluatie uit handen geeft aan bureaus die ideeën en ervaringen van hun samenhang ontdoen en tot populariteitspolls reduceren, moet niet verbaasd zijn over een teleurstellend resultaat. En leden die zich dat alles laten welgevallen, moeten niet zeuren dat ze onvoldoende worden gehoord.

Lin Tabak


1 reactie so far
Plaats een reactie

Beste Lin, ik ben het helemaal met je eens dat de uitkomst van de ochtend wereldschokkend was. Dit verbaast mij, omdat in mijn groepje consensus bestond over een tamelijk scherpe analsye: onduidelijke profilering van de partij (binnen enkele jaren veel verschillende leuzes en logo’s), de manier waarop we een nieuwe sociaal-economische koers intern en extern hebben gecommuniceerd (het ging heen over de hoofden van de mensen waar we voor opkomen) en de gebrekkige inhoudelijke en logistieke ondersteuning van leden en afdelingen door het partijbureau. Op deze manier voel ik me genoodzaakt om toch maar eens een goede brief te schrijven naar de evaluatiecommissie.

Reactie door Noël
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: