Kritisch GroenLinks


Deventer: verrassingen en gemeenplaatsen by lintabak
18 april, 2007, 12:07 am
Filed under: Manifest "Discussieer en beslis mee!"

‘Het verrassende dat tijdens de eerster ronde is gezegd, kwam helaas in de prioriteiten-top 9 hooguit als gemeenplaats terug.’ Zo beoordeelden, onafhankelijk van elkaar, verschillende van de circa 45 bezoekers de evaluatiebijeenkomst in Deventer van afgelopen zaterdag.  De uitkomst was het gevolg van de gehanteerde discussieformule. Op papier leek het recept aardig. Iedere deelnemer kreeg tijd om op te schrijven wat er beter kon in campagne en koers, dus iedereen kwam aan bod. Per tafel moesten die aanbevelingen vervolgens in een drie-puntenplan worden vertaald, dat in een confrontatie met andere tafels werd aangescherpt en van argumenten voorzien.

Dat komt de diepgang ten goede, al was de tijd voor het uitdenken van die argumenten wat kort. Maar het zorgde ook voor de eerste afvallers en compromissen. Stel: jij vindt dat GroenLinks haar mondiale pretenties niet uitdroeg, maar je moet kiezen en vindt het milieu, het elitaire taalgebruik en het uitbuiten van de lokale kracht nét iets belangrijker, dan komt de rest van de wereld er domweg niet aan te pas – terwijl die daar volgens jou een essentieel deel van uitmaakt.

De ongeveer dertig zo verkregen punten dienden tot een lijst van negen te worden gecomprimeerd, die in de finale nog met elkaar moesten wedijveren ook. Dat had niet alleen verdere afvlakking en selectie tot gevolg, het sneed ook elke mogelijkheid af tot integratie en visie.

Voor de denkers in onze partij moet dat een straf zijn, hun ideeën zo te zien worden ontleed. De boodschap leek daardoor: lever je ideeën in, het nadenken doen wij. Gelukkig was er ook binnen de commissie-Van Ojik die het evaluatierapport schrijft, kritiek. En gelukkig, zei één van de commissieleden na afloop, hebben we de aantekeningen van de eerste rondes bewaard.

Of die kritiek tot bijstellen van de formule leidt, moet zaterdag blijken.

Een greep uit de top-9 die, net als in Nijmegen, vrijwel uitsluitend op de campagne was geconcentreerd, in volgorde van belang: 

  • Profileren: thema’s claimen, zoals milieu
  • Externe communicatie verbeteren
  • Groen en diversiteit
  • Interne communicatie verbeteren
  • GroenLinks voor het hele land: lokale thema’s

Lin Tabak (Met dank aan  Remco van der Stoep)


Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: