Kritisch GroenLinks


Roermond: herwaardering regio by lintabak
18 april, 2007, 12:39 am
Filed under: Manifest "Discussieer en beslis mee!"

Goed zijn het weinig populistische karakter en Femke.nl. En verbeterd moet vooral de balans tussen het Haagse werk en wat lokaal en in de regio gebeurt. Dat concludeerden de ongeveer 25 deelnemers aan de regiobijeenkomst in Roermond afgelopen zaterdag.

Met een positieve insteek kijken wat er verbeterd kan worden in onze partij is volgens Lenie Scholten, wsethouder in Nijmegen en lid van de evaluatiecommissie-Van Ojik het doel. En daaraan kan, voegt ze toe,  iedereen een bijdrage leveren.

Dat gebeurt doordat alle aanwezigen in groepen worden onderverdeeld, die onder leiding van een zelfgekozen voorzitter discussieëen over wat ze graag veranderd of verbeterd zouden zien binnen onze partij. Elke groep formuleert de belangrijkste drie zaken.

Na deze discussieronde blijven de tafelvoorzitters zitten waar ze zitten en verdelen de overige aanwezigen zich opnieuw over de tafels. Hierbij mag niemand mensen uit de eigen groep tegenkomen. Vervolgens wordt uitgelegd wat de punten waren die er in de diverse voorgaande discussies naar voren zijn gekomen. Nu is het de bedoeling dat iedereen aangeeft wat hij of zij daarvan vindt. Na deze informatie gaat iedereen weer terug naar de eigen groep. Hier vindt nog een laatste discussieronde plaats waarna de tafelvoorzitters zich terugtrekken om uit alle punten de allerbelangrijkste te kiezen.

Gedurende hun afwezigheid spreekt de vergadering, onder leiding van Lenie Scholten over de vraag wat er wel goed gaat binnen onze partij. Dit dient dan vanzelfsprekend behouden te blijven. Men vindt dat:

 1. GroenLinks geen populistische partij is;
 2. Femke.nl (de mogelijkheid op de website om vragen door Femke Halsema persoonlijk te laten beantwoorden) een goede zaak is;
 3. schriftelijk materiaal nuttig en nodig blijft; 
 4. GroenLinks staat voor verdediging van de rechtstaat; 
 5. Groenlinks staat voor tolerantie en integratie; 
 6. we moeten blijven uitdragen dat we wereldburgers zijn en niet alleen op Nederland gericht;
 7. GroenLinks open minded en ruimdenkend is.

Over de vraag of de inhoudelijke koers van onze partij goed is, is en blijft de vergadering verdeeld.

Hierna komen de tafelvoorzitters terug de zaal in. Zij hebben geëvalueerd wat volgens alle aanwezigen de belangrijkste zaken zijn die dienen te veranderen binnen GroenLinks.

Dit zijn de 8 punten waar het om gaat:

 1. De onbalans die er bestaat tussen de landelijke partij en haar regionale- en lokale afdelingen dient te worden hersteld.
 2. Er dient een sociale- en geografische samenstelling van de volksvertegenwoordiging te komen. 
 3. Er dient meer gevoel in verhouding tot ratio (EMPATHIE) in de partij te komen.
 4. De balans tussen het individu en de gemeenschap in de koers van GroenLinks dient te worden hersteld.
 5. GroenLinks moet fellere- en duidelijkere standpunten, die duidelijker en zichtbaarder zijn, formuleren.
 6. GroenLinks dient binding te zoeken met organisaties in de maatschappij zoals vakbonden, globalisten en andere groeperingen waar men nu ver vanaf staat.
 7. De partij dient haar functionarissen buiten de vaste groepen te zoeken. Het grote potentieel dat aanwezig is wordt onvoldoende gebruikt. 
 8. We dienen intern te democratiseren en transparant te communiceren.

Hierna mag iedereen nog voor zichzelf uitmaken wat men het belangrijkste punt van deze 8 zaken vindt. Met de constatering dat de bijeenkomst veel goede en bruikbare infomatie heeft opge-leverd sluit Lenie Scholten vervolgens het ochtenddeel af.

Nadat er, na de pauze, nog een workshop over permanent campagnevoeren en een gesprek met 2e Kamerlid Tofik Dibi hebben plaatsgevonden, gaan alle overgebleven aanwezigen, na een lange dag, met een goed gevoel huiswaarts.

Paul Dreuning


Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: