Kritisch GroenLinks


Spuifase by lintabak
18 juni, 2007, 8:30 pm
Filed under: Toekomstdiscussie

Tussen de zomerstormen en de presentatie van het evaluatierapport van de commissie-Van Ojik (1 juli) zou je het bijna vergeten, maar de vervolgduscussie is in volle gang. Spuifase, heet het stadium waarin die zich bevindt. Het is een veelbelovend moment: na maanden van kritiek en kampenstrijd is de beurt aan opbouwende ideeën. Het is het moment waarop ieders bijdrage even waardevol kan zijn. Want vrij van verkiezingsdruk ligt de toekomst weer ‘volledig open’, zoals partijvoorzitter Henk Nijhof ons steeds weer zegt. Alles is mogelijk.

Of alles ook gaat gebeuren, is de vraag.

Want wie spuit ? Een inner circle of wij allemaal? De commissies die zich buigen over Beginselen, Strategie en Partijorganisatie, zijn niet gekozen maar benoemd, door een inner circle rond fractie, partijbestuur en Wetenschappelijk Bureau, op kriteria waarmee je alle kanten op kunt.  Dat de Partijraad via een open sollicitatie een aantal extra plaatsen bedong, verandert daaraan weinig want de kandidatenkeuze onttrekt zich aan ieders zicht.

Gaan de commissieleden zelf aan het werk of zetten ze hun netwerken in en dagen ze ook meer perifere partijleden uit, mensen met andere meningen en wellicht zelfs sympathiserende organisaties?

Wat mag je spuien : alleen dat waarvoor commissies een opdracht hebben uitgezet – of alles wat je wilt ? Wat commissielid Simon Ottjes in zijn blogs schreef, doet het eerste vermoeden. Sterker  : zelfs de commissieleden kregen vast omschreven huiswerk mee, dat door het Wetenschappelijk Bureau was geformuleerd.

En wat is het doel van het spuien? Een grootste gemene deler? Laten we hopen van niet. Een definitieve beslissing in de stromingenstrijd? Daarbij stel ik me weinig fraais voor. Of worden, als in een soort initiële Big Bang, alle breinen maximaal uitgedaagd tot stormen, met de hoop op nieuw elan als voorlopig enig zekere perspectief?

Ik ben helemaal vóór die Big Bang en de open opdrachten aan iedereen. En als ik Simon’s verslag van de Beginselcommissievergaderingen lees, heerst tijdens de commissievergaderingen in elk geval de chaos die bij zo’n oerknal past. Maar het nadeel van chaos is, dat ieder er het zijne mee kan doen. Degene die schrijft is dan meestal degene die blijft – en de schrijver is, u raad het : de staf van het Wetenschappelijk Bureau. Dat ook de Strategie- en Partijorganisatiecommissies regisseert en notuleert.

Op zich is dat niet zo gek : daarvoor wordt het betaald. Maar zoals menigeen inmidels weet, heeft dat zijn eigen politieke agenda. En of die agenda ditmaal een open einde bevat en plaats voor ieders mening ? Ik vrees dat buiten de commissies – en zelfs daarbinnen – bijna niemand daar het fijne van weet. Dat voelt ongemakkelijk : voor je het weet, zijn de mooiste discussies en beslismomenten voorbij. Voor we het weten, zwemmen we in een fuik.

Dit proces doet me denken aan het schrijven van de Europese concept-Grondwet tussen 2002 en 2004. Ook de leden van de grondwetgevende vergadering waren benoemd. Maar de kriteria waren helder en toetsbaar. En al heeft bijna niemand van dat voorrecht gebruik gemaakt, iedereen kon de vergaderingen volgen, van a tot bijna (de Raad van regeringsleiders) z, op internet, live of ia de notulen achteraf.

Dat kan met de vergaderingen van onze commissies niet. Zelfs bij maximale participatie en een volledig open einde gaat zo de mooiste fase, die van de initiële big bang, aan het overgrote deel van de partijleden voorbij. Dat is jammer. Uiteraard telt ook het resultaat. Maar bij zulke ingrijpende operaties zit een groot deel van de meerwaarde in het proces.

Advertenties

2 reacties so far
Plaats een reactie

The commissions organized by the partijbetuur are like any other groenlinks commission. Surely, there is no list of criteria for members. BUt look at the persons, and you will see that there is a reasonable balance of criticasters, insiders, strategists and new faces. Much of your criticism (and the partijraad’s) is empty.

You raise a fair point, wondering who is going to write down the result at the end. But you also make an unfair point, wondering who is going to spui. It is a broad call out to get as variation of thinking as possible. It is a lot of bull to say that members of the commission get homework decided at the WB. The homework is agreed in between us all.

You (and Simon) complain too much about processes, at least in my opinion. I did not read or hear any better alternative that make sense to the existing process. The partijraad and the partijbestuur interact in clumsy and slow ways, which makes them incapable of collaboration. I rather start spuien and talking, than designing a process that might start working in a year or so.

Reactie door inti

Op de website van het Toekomstproject en in het bijbehorende Forum kun je ongefilterd spuien. Daar zit geen commissie- of panellid tussen. En met een beetje mazzel wordt je inbreng nog verwerkt in het debatweekend op 15 en 16 september. Aarzel dus niet langer, maar doe mee: http://toekomst.groenlinks.nl

Reactie door Jaap de Bruijn
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: