Kritisch GroenLinks


Een nieuwe basis by lintabak
21 juni, 2007, 2:38 pm
Filed under: Toekomstdiscussie

Bedankt voor de toevoeging waar iedereen kan spuien, Jaap. En als Inti zegt dat er redelijk wat ‘kritikasters’ in de commissies Beginselen, Strategie en Organisatie zitten, geloof ik dat. Maar dat was niet mijn punt; dat was ondermeer de duidelijkheid. Voor de mensen IN die commissies is die maximaal, neem ik aan, maar voor degenen daarbuiten niet – vandaar het protest in de Partijraad.
Mij lijkt het proces zeker zo belangrijk is als het resultaat – en niet alleen omdat het dat resultaat deels bepaalt en waarschijnlijk weinig mensen het na afloop nog zullen lezen ;-). GroenLinks is opgericht in 1990, als fusie tussen de pacifistisch socialisten van de PSP, met hun individualistische inslag, de communisten van de CPN die het vooral zochten in ‘samen sterk’ en de wat softere progressieve christenen van PPR en Evangelische Partij. Vanuit die nogal verschillende achtergronden is een beginselprogramma gesmeed.

Maar intussen stroomde nogal wat water door de Vecht. De communistisch/collectivistische invloed nam af, het onderscheid tussen het radicale individualisme van de PSP en het softere PPR-denken vervaagde en bij die onderstroom voegden zich nieuwere lichtingen, van milieubewustelingen die zich voelden aangetrokken door de nieuwe naam en van progressief-liberale intellectuelen die werden aangesproken door de losse en naar partijpolitieke normen avantgardistischere cultuur.

Dat het partijbestuur besloot om de basis te herijken, vind ik volkomen terecht – al mag wat mij betreft het doel van de operatie nog duidelijker gedefinieerd dan alleen de ‘veranderde tijden’:  laten we vooral kijken wat we SAMEN hebben.

De samenstelling van de commissies wordt dan cruciaal. Voor mij hoeven ze echt niet door de Partijraad gekozen – al was het maar omdat die van mij een heel grote beurt mag krijgen voor hij voldoet – als maar duidelijk is waaróm. Dan vind ik ‘een redelijk aantal kritikasters’ per commissie wat kort door de bocht: iederéén wordt geacht kritisch te zijn. Wat ik belangrijk vind, is een goeie spreiding van hoofden en zinnen en het voorkomen dat één groep domineert. Wat een moeilijke klus is: niet elke stroming is, om het diplomatiek te zeggen, even goed georganiseerd en gedefinieerd.

Mijn tweede hoofdpunt was de transparantie van het proces. Dat iedereen alles mag spuien op http://www.toekomst.groenlinks.nl is geweldig (al staat of valt alles inderdaad bij wat met die bijdragen gebeurt). Maar ook van wat zich binnen de commissies afspeelt, zou iedereen getuige moeten kunnen zijn, net als destijds bij de grondwetgevende vergadering van de EU. Want daar worden nu de spannende keuzes gemaakt. Zoeken we naar Waarde – of processen? Zoeken we bij de inhoudelijke basis een passende strategie en een organisatie die die zo efficiënt mogelijk uitvoert, of zijn het eigenstandige processen? Enzovoorts.
Simon Otjes’ blog leek me een aardig eerste poginkje tot zulke openheid. Helaas vertel jij, Inti, me nu dat die poging nogal gekleurd is. Dat schiet niet op.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

you tell me which is the stroming that is missing in the commission… and we (all) get it in…

my point about simon, and about you, is not that your positions are gekleurd. Everyone position is biased, of course. My point is that I rather go on with what we have, that stay arguing to design a better process. As Pablo Milanes (cuban songwriter) once said:

“arando el porvenir con viejos bueyes”
or
“plowing the future with old oxens”

because if we go on waiting for the new machinery, spring would pass us by…

Reactie door inti
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: